Recepten

Makkelijke basis voor verse groenten soep + het verschil met soep uit blik.

Hoe de basis van (bijna) al mijn soepen er uit zien!IMG_2755

Soep is een geweldige manier om groenten binnen te krijgen. Ik eet wekelijks wel een kommetje soep. Soms trek ik bij uitzondering en uit ‘makkelijkheid’ wel eens een blik soep open. Maar zelf maken is eigenlijk ook zo gepiept! Soep uit blik kan veel groenten bevatten als je de juiste kiest ( zoals unox stevige tomatensoep, deze bevat per kom 211 gram groenten) maar je ziet meteen op de verpakking een enorme waslijst aan ingrediënten staan. Zo onnodig en zonde! Daarbij komt kijken dat er weer suikers aan toegevoegd worden, een hele hoop! Als je op de verpakking kijkt kom je de volgende suikers onder anderen tegen: maltodextrine, suiker, fructose en nog een keer maltodextrine. Per portie krijg je 13 gram suiker binnen, dat zijn bijna 3 suikerklontjes..

 

Dus hierbij een basis recept hoe ik bijna al mijn soepen maak! (ik hou van smaak! Lekker veel kruiden dus)

  • 2 groenten of kip bouillon blokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 0,5 tot 1 theelepel Cayenne peper
  • 1,5 theelepel Kerrie poeder
  • Kruiden naar smaak ( tijm, Italiaanse kruiden, provinciaalse kruiden, basilicum etc.)
  • 1 liter gekookt water
  • Beetje Kokosolie/olijfolie om in te bakken
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij (Het geheime ingrediënt)
  • Groenten

 

  1. Snijd de uien en bak deze in je soeppan met wat kokosolie of olijfolie. Zet je pan op laag tot middelmatig vuur en bak de uien met 1,5 theelepel kerrie poeder ongeveer 3 minuten tot ze een beetje ‘glazig’ worden. Hak 2 teentjes knoflook fijn en IMG_2811bak deze nog 2 minuten mee.
  2. Haal met een dunschiller het buitenste (dradige) laagje van de bleekselderij af en snijd in stukjes. Bak dit ongeveer 2 minuten mee.
  3. Breng 1 liter water aan de kook in dezelfde pan en doe de 2 bouillon blokjes er bij.
  4. Snijd de groenten die je lekker vind in stukken en voeg toe aan het kokende water. Kook dit ongeveer 15-20 minuten zodat alles gaar en zacht kan worden.
  5. Voeg het zout en peper toe, de cayenne peper en eventueel andere kruiden naar smaak (ik gebruik vaak Italiaanse kruiden)
  6. Gebruik een staafmixer om alles te mixen zodat je een gladde soep krijgt.
  7. Eet smakelijk!

TIP! Soep kun je ook prima invriezen: laat de soep helemaal afkoelen, doe 2 soeplepels in een diepvries bakje en vries in. De avond voor je de soep wil eten haal je ‘m uit de vriezer (net zo makkelijk als een blik soep opentrekken dus 😀 ). Ontdooien kan gewoon buiten de koelkast maar kan ook in de koelkast. Dit duurt wel langer!

Variaties:

  • 3 courgettes toevoegen + wat light kookroom
  • 2 courgettes + 1 aubergine + snufje kaneel
  • 1 courgette + 2 blikken tomatenblokjes + verse basilicum
  • 1 courgette + bloemkool + curry poeder
  • 1 courgette + broccoli + extra kerrie poeder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *