Recepten

De in vet oplosbare vitamines

Vitamines, we kennen ze allemaal maar wat ze precies doen en waarom we ze nodig hebben is nog wel eens lastig. Daarom geef ik vandaag een klein lesje over de in vet oplosbare vitamines. Je hoeft het echt niet allemaal te onthouden maar pak ze er eens bij!

Wat is een vitamine? Een vitamine is een stof die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Veel vitamines moeten we via onze voeding binnen krijgen. Vaak werken vitamines samen met mineralen om goed opgenomen te kunnen worden in ons lichaam. Vitamine D helpt bijvoorbeeld bij de opname van Calcium, en vitamine C helpt bij de opname van ijzer. ( een glaasje sinaasappelsap bij je biefstukje dus! )

Er zijn twee groepen vitamines. De in VET oplosbare vitamines en de in WATER oplosbare vitamines. In dit artikel lees je over de in vet oplosbare vitamines. Om deze vitamines goed te kunnen gebruiken heeft je lichaam dus vetten nodig. Daarom is het niet verstandig om een dieet te volgen waarbij er heel weinig vetten gegeten mogen worden.

 

Summer fruit salad ingredients, strawberry, raspberry, cherry and blackberry, macro close up on white with copy space

De in VET oplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E, K. Deze kan ons lichaam dus alleen opnemen als we voldoende (het liefst gezonde) vetten eten!

Vitamine A:
Zorgt voor gezond haar en tandvlees, goed gezichtvermogen, bestrijd infecties en zorgt voor een goede weerstand.
Waar zit het in? Boter, eieren, lever, kaas, watermeloen, abrikozen, frambozen en kersen.

Vitamine D
Helpt bij de opname van calcium, zorgt voor het opslaan van calcium in het skelet en ons gebit en helpt om botontkalking te beperken.
Waar zit het in? Visolie en vette vis (zalm, haring en makreel), eieren met name de dooier, melkproducten en natuurlijk het zonnetje!

Vitamine E
Helpt bij de opname van vitamine A ( is ie weer!), is belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels en beschermt onze cellen.
Waar zit het in? Volkoren producten, noten, melk, eieren met name de dooier, spinazie, broccoli, tomaat, kiwi en perzik.

Vitamine K
Is belangrijk voor de bloedstolling, en helpt mogelijk bij de aanmaak van botten.
Waar zit het in? Vitamine K word voor een groot deel gewoon in ons eigen lichaam aangemaakt maar is ook te vinden in oa: spinazie, spruitjes, asperges, broccoli, kool, eieren, melkproducten en aardappels.

Eetsmakelijk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *