Mindset & LifestyleVoeding & Beweging

Een gezond voedingspatroon, fysiek en mentaal, wat is dat?

Wat is nou een gezond voedingspatroon? Hoeveel zou ik ongeveer moeten eten? Hoeveel mag ik eten als ik wil afvallen? En mag ik dan niks ongezonds meer eten? Dit zijn vragen die ik vaak te horen krijg in mijn praktijk.

Laat ik voorop stellen dat een gezond voedingspatroon voor niemand het zelfde er uit ziet. Maar dan ook echt voor niemand. Er spelen enorm veel factoren mee die bepalen of iets voor jou wel of niet werkt. Denk aan fysieke factoren maar ook mentale factoren. Als er iets was wat voor iedereen werkte waren er niet zo enorm veel verschillende diëten en afslank plannen.

Wel kan ik je meenemen in mijn verhaal, wat belangrijk is voor mij en hoe je er zelf achter zou kunnen komen wat voor jou kan werken!

 

Wat is voor mij een gezond voedingspatroon?

Ook ik heb in het verleden allerlei diëten en trucjes uit de kast gehaald. Ik weet nog dat ik heilig geloofde dat ik van lijnzaad zou afvallen… Oeps. haha!

Na een lang traject van proberen, falen, proberen, falen, falen falen falen en nog een keer proberen ben ik er achter welk gewicht bij mijn lichaam past en waar ik tevreden mee ben. En dat is geen maatje 34, maar dat geeft niet! En ook dit gewicht schommelt af en toe. Soms ben ik tevreden met een kilootje meer en soms wil ik weer een kilootje kwijt. Maar áltijd vanuit de basis dat ik goed ben zoals ik nu ben. En geloof me, dat geeft zo veel rust! Maar het was een lange weg om hier te komen en dit te bereiken. Ik denk dat leeftijd ook wel mee werkt in het leren accepteren van je lichaam. Soms moeten we ons minder focussen op wat zou ‘moeten’ volgens de norm, wat ‘normaal’ is en meer nadenken over wat jouw gevoel zegt.

e705803186908bd2cf3127db98b4c6c1

Ik sport zo’n 4 tot 5 keer per week omdat ik het heerlijk vind en ik weet dat ik hierdoor m’n gezondheid goed doe, voor nu en later! Maar niet omdat ik een bepaald lichaam wil bereiken. Het is natuurlijk een leuke bijkomstigheid dat je er een strakker lichaam van krijgt maar dat is voor mij een bijzaak, gek genoeg. Juist omdat ik sport is het voor mijn lichaam heel belangrijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen.

De nadruk ligt bij mijn eetpatroon vaak op eiwitten. Eiwitten zorgen voor herstel in je spieren en een tekort aan eiwitten kan er voor zorgen dat je kracht afneemt. En ik wil wel lekker kunnen blijven door trainen natuurlijk :D. Dus probeer ik bij elke maaltijd zo veel mogelijk eiwitten toe te voegen. Soms in de vorm van eiwitpoeder, maar vaker in de natuurlijke vorm (gerookte kip, gekookt eitje, vis, kikkererwten, kwark etc 🙂 ).

IMG_2769

 

Daarnaast maak ik bijna elke dag prioriteit van voldoende groenten eten. Dit vind ik heel erg belangrijk! Lees hier waarom ik dit belangrijk vind en hoe jij meer groenten zou kunnen eten. Mijn nadruk ligt minder op fruit omdat ik vaak al veel groenten binnen krijg. Maar ik probeer wel twee stuks fruit te eten elke dag. Lukt dat niet? No worries.

IMG_7813

 

Waar ik verder op let: Volkoren brood/pasta/crackers etc ipv wit, Variatie qua avondeten, vers en zelfgemaakte maaltijden, zo min mogelijk toegevoegde suikers in producten, gezonde vetten kiezen, en onbewust waarschijnlijk nog meer. 

 

Het mentale stukje

Al het bovenstaande klinkt allemaal voorbeeldig natuurlijk en als wij alleen fysiek gezien eten nodig zouden hebben zouden jullie dit allemaal kunnen overnemen en elke dag zonder moeite gezond en in juiste porties kunnen eten. Ik kan jou een voedingschema mee geven en een variatie lijst en dan zou je voor de rest van je leven gedekt zijn. Toch??
Maar dan komt het mentale gedeelte om de hoek kijken. Dit is waar het bij 80% van de mensen moeilijker wordt. Zo ook bij mij. Hoeveel ik ook van ‘gezond’ eten hou, zo veel hou ik ook van ‘ongezond’ eten. Vroeger zei ik tegen mezelf, nee dit mag je niet eten! Dit is ongezond, niet doen niet doen niet doen. Wat gebeurde er? Ik had er aan het eind van de rit nog meer zin in dan ooit te voren. Het ‘los gaan’ na een periode streng lijnen kwam constant terug, met alle vervelende mentale gevolgen van dien.. Hoe heb ik dat doorbroken? Niets meer verbieden. Je mag alles eten wat je wil. Dat kost even oefening maar dit is de sleutel tot succes voor mij. Dat gaat wel gepaard met een positieve instelling. Je moet niks, je mag alles. Ik moet weer een kilo kwijt? Nee ik wil weer een kilo kwijt. Hier zal ik later nog een blogbericht over schrijven want ik merk al dat dit allemaal te ingewikkeld is om goed uit  te leggen!17076331_1249551541746979_6141349774927855616_n

 

Dus eet ik ook ongezond? Jazeker, meer dan dat mensen zullen denken. Op verjaardagen eet ik de bakjes chips vaak leeg, ik sla niet vaak een taartje over (als ik die echt lekker vind), in het weekend geniet ik van wijn, gin & tonic en stokbrood. En af en toe prop ik mezelf vol totdat ik denk, hmmm was dat echt nodig? Ja! Voor mij is dat af en toe nodig. Voor mij is dit hoe ik mijn mind ook happy hou en die kant is voor mij net zo belangrijk als de fysieke kant.

 

 

Hoe kom je er achter wat werkt voor jou? 

  • wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken, en waarom wil je dat bereiken? Omdat het normaal is? Of omdat je dit altijd al hebt gewild? Maar hoe sta JIJ er NU in?
  • Wat wil je écht blijven eten en blijven doen?
  • Wat vind je belangrijk op fysiek vlak? Meer spieren, betere conditie, gezonder haar, een betere huid, een algehele betere gezondheid? En waarom?
  • Vind je sporten wel of niet leuk? Als je sporten echt niet leuk vind en niet leuk gaat vinden, voor wie doe je het dan?
  •  En de belangrijkste:  Zie je jezelf dit over 20 jaar nog zo doen? Nee? Dan gaat het niet lukken.

Wil jij er echt achter komen wat voor jou werkt voor op lange termijn? Ik kan jou als coach daar zeker bij helpen! Klik hier om een gratis kennismakingsgesprek te maken en te kijken wat ik voor jou kan doen!

Want mijn doel is om zoveel mogelijk mensen happy en healthy te maken voor de rest van hun leven! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *