Een gezond kerstdiner, Dat moet te doen zijn toch!? Ik maak dit menu voor mijn gasten op eerste kerstdag. Op kerstavond gourmetten wij altijd met de familie, heerlijk! Maar dan vind ik het wel lekker om de volgende dag een lichte maaltijd te eten. Dit recept is gezond, bevat veel vitamines en valt niet zwaar op de maag. De bacon en de brie zijn extra smaakmakers die het geheel afmaken tot iets bijzonders. De kers op de taart 🙂
Het is makkelijk te maken, je begint met de groenten en de aardappels bereiden die in de oven mogen. Daarna heb je alle tijd om de kip te bakken en het sausje te maken. Je staat in totaal zo’n 40 minuten in de keuken. Het lijkt veel werk, maar geloof me, dat is het niet!
We gaan beginnen!
Dit heb je nodig voor 2 personen :
Oven groenten/aardappels:
- 4 bospenen
- Stekje trostomaten
- halve courgette
- Roseval aardappels ( ik gebruikte er 4, ben je een grote eter neem je er meer)
- Verse of gedroogde tijm (2-3 takjes)
- paprika poeder
- peper en zout
- olijfolie
- Groot bakblik
Saus:
- 1 bakje demi crème fraîche
- 250 ml kippenbouillon
- 2 theelepels mosterd (niet scherp)
- 0,5 tl honing
Kipfilet:
- 2 scharrel kipfilet (zijn vaak malser)
- 6 plakjes bacon
- Brie
- peper en zout
- Olijfolie
- Uitsteek vormpjes ster
Stap 1:
We beginnen met het makkelijkste! 🙂 Schil de bospeen, snij de courgette in plakken en snij de roseval aardappels in kleine stukjes. Doe de roseval aardappels 4 min in een magnetron bakje met wat water in de magnetron. Zo worden de aardappels alvast wat gaar. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht). Doe alle groenten (behalve de tomaten) en aardappels in het bakblik en besprenkel met wat olijfolie, peper/zout en paprika poeder, De verse tijm leg je tussen alles in. Dit mag zon 30-40 min in de oven. De laatste 10 min voeg je de tomaten toe aan het bakblik zodat deze niet te waterig worden.
Stap 2:
Kook in de waterkoker 250 ml water. Meng dit met een half blokje kippenbouillon en voeg toe aan een klein pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe en laat dit op laag vuur pruttelen tot het de gewenste dikte heeft.
Stap 3:
Snijd de kipfilets in 6 lange stukken en verwijder evt minder mooie gedeeltes. Doe wat olijfolie in de pan en bak de kipfilet aan beide kanten goudbruin tot ze bijna gaar zijn. Haal de kipfilets uit de pan en wikkel om alle stukken en plak bacon. Bak ook dit nog even mee op laag vuur tot de bacon verkleurt.
Haal de brie pas op het laatste uit de koelkast zodat deze nog hard is. Snijd de brie in de lengte door midden en daarna nog een keer door midden. (zo heb je 4 dunne stukken brie ) Steek met de vormpjes voorzichtig sterretjes uit de brie.
Haal de groenten uit de oven, Leg de kipfilet op een bordje met de sterretjes. Serveer de saus in kleine bakjes (garneer evt met verse bieslook)
En geniet van je gezonde kerstdiner!
En daarna… Maak je natuurlijk de gezonde Oreo brownie met Breyers ijs… Hmmm
Een gedachte over “Gezond kerstdiner! kip met bacon en brie sterretjes, oven groenten en roseval aardappels”
Ziet er gezond uit.