Mindset & Lifestyle

Afvallen en toch genieten met de feestdagen? TIPS

Ik wordt altijd razend enthousiast van de feestdagen. Vroeg donker, kerstlampjes, sfeer, wijntjes, kaarsjes aan, samenhorigheid, lekker eten, en heel veel liefde. Maar er zijn ook tijden geweest dat ik stress ondervond tijdens de feestdagen. Want feestdagen gingen gepaard met veeeel en vaak eten en ik eindigde ongelukkig en balend op de bank. Weer teveel gegeten, weer zwak geweest (zei dat duivelse stemmetje mij). Het verpeste veel voor mij en de volgende dag werd ik wakker met het gevoel: ‘ ik heb het toch al verpest dus ik ga nu mezelf weer volstoppen met kerststol (zielig zielig)’. Zo kon ik serieus minder genieten van waar de feestdagen eigenlijk écht om draaien; Samen zijn met mensen waar je veel van houdt. Genieten van elkaars aanwezigheid, oprechte tijd en aandacht voor elkaar en dankbaar zijn voor het afgelopen jaar.

Én ja, voor mij hoort lekker eten en een wijntje ook echt nog steeds bij de kerst. Het verschil is nu dat ik eerder geniet van lekker eten dan van over-eten. 

Maar hoe overleef je nou die feestdagen als je bewust bezig bent me je gezondheid of voeding? Voor veel mensen kan dit een puntje van stress zijn. Hieronder mijn tips!

 • BOODSCHAPPEN: Haal die kerstkransjes, kerststol, oliebollen etc. Pas in huis als je het écht nodig hebt. Alles wat je een maand van te voren koopt is echt wel op tegen de tijd dat je het eigenlijk wou gaan eten. Zo hou je deze producten ook ‘speciaal’.
 • KOKEN: Mocht je zelf inspraak hebben op wat er op het menu komt te staan: Leg je focus op groenten, probeer creatief te zijn en zo veel mogelijk groenten te serveren. Een grote salade, een ovenschotel met veel groenten, een soepje vooraf. Zo krijg je ook tijdens de feestdagen je vitamines binnen. En geloof mij, je voelt je goed als je ook gezond kunt eten (en dat kan ook heerlijk zijn!)
 • BEWEEG! Lieve mensen, ga naar buiten, trek je broertje, vader/moeder, nicht of neef ook mee om een wandeling te maken, voor of na het eten. Iedereen knapt er van op. Je kunt ook gewoon thuis (nadat je heerlijk kerstfilms hebt gekeken) een workout doen. Op YouTube zijn makkelijke en leuke workouts te vinden.
 • GEZOND: Maak een semi gezond toetje zoals mijn Speculoos, banaan vanille toetje of Gezonde kwarktaart 😉
 • KIES: Maak een keuze uit eetmomenten. Staat er een lunch en diner op de planning? Houdt je ontbijt dan heel klein of sla deze een keer over. Wil je uitgebreid ontbijten en dineren? Kies dan wat je wil gaan eten en eet niet tot je prop – vol zit. Zorg dat je voor de lunch een lichte salade hebt of een soepje en vermijd snoep en ander lekkernij tussendoor.
 • ALCOHOL: Probeer matig te zijn met alcohol, dit bevat ongemerkt veel kcal. Kijk nog maar even in mijn Drankjesbijbel als je wil weten hoeveel kcal een drankje bevat. Geniet bewust van je drankje en gooi het niet gedachteloos achterover (dit geld natuurlijk ook voor het eten!)

Gourmetten:

 • Zet rauwe worteltjes, tomaatjes en komkommer op tafel en zorg dat je genoeg hebt.
 • Zet het stokbrood later op tafel en probeer hier zo min mogelijk van te nemen.
 • Zorg ook hier dat je veel groenten op tafel hebt om te bakken. Denk aan champignons, courgette, paprika, gestoomde broccoli en ui.
 • Bedenk hoeveel vlees je normaal eet en probeer in deze mate te blijven.
 • Kies voor kipfilet, varkenshaas, biefstuk, witvis of zalm ipv gepaneerd vlees, hamburgers, slavinken, spek.
 • Drink tussendoor veel water en neem af en toe pauze van het bakken. Even een leeg pannetje is echt niet erg. 😉 Vind je buurman fijn (extra ruimte voor hem/haar 😛 )

 

Maar vooral, GENIET een beetje meer deze kerst. Vertel aan je vrienden en familie dat je dankbaar bent voor wat ze doen. Stuur een onverwachte kerstgroet, geef iemand een knuffel. En ook voor de mensen die deze kerst alleen moeten doorbrengen, ga iets doen waar jij blij van wordt. Maak iets lekkers voor jezelf, zet een mooie film op en slaap lekker uit als jij dat wil! Je hebt maar één leven, maak het jezelf zo mooi mogelijk (L) 

Een gedachte over “Afvallen en toch genieten met de feestdagen? TIPS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *