Mindset & LifestyleVoeding & Beweging

Is aspartaam gezond of ongezond?

Een paar weken geleden vergeleek ik in mijn weetje woensdag reeks gewone Coca cola VS Coca cola zero. Daarbij keek ik naar het aantal kcal en de hoeveelheid suikers per glas. De reacties die ik daarna kreeg waren zó uiteenlopend dat ik besloot een artikel te schrijven over aspartaam. Aspartaam is dus blijkbaar een vermeden product. Het wordt door veel mensen gezien als een ‘kanker verwekkende stof’, ‘niets goeds aan’, ‘rotzooi’, ‘kunstmatige troep’ etc etc..
Ik kreeg adviezen om eens een glas water te drinken of niet zulke ongezonde producten aan te raden.

facebook reacties

Ja, Natuurlijk heeft een glas water áltijd de voorkeur. Daar ging het artikel ook niet over 😉

Ik ben dankbaar voor dit soort reacties omdat ik op deze manier er achter kom hoe en waarover ik verheldering kan brengen bij mensen. Dit helpt mij weer om mijn vak beter uit te oefenen, Dus ik zie dit niet als ‘aanval’ of ‘belerend’ maar als een moment om aan te grijpen 🙂

Het begin:

Ik schrijf deze weetje woensdag reeks niet om de áller gezondste producten op te noemen. Ik schrijf ze om producten te vergelijken waar ‘betere’ of minder kcal rijke opties voor te verkrijgen zijn. Producten waarvan ik zie in mijn praktijk dat ze vaak en veel nog worden gegeten en gedronken zonder dat men beseft wat er in zit, of wat je voor de zelfde hoeveelheid zou kunnen eten. Mijn doel hierin is dus besef creëren. Niet dat mensen het nooit meer gaan eten/ drinken ;).

IMG_7993

Aspartaam VS suiker:

Aspartaam:

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof, gemaakt in een laboratorium die niet voorkomt in onze natuur. Het is 200 keer zoeter dan gewone tafelsuiker dus hoef je ook veel minder in een product te verwerken (= minder kcal) . Hij heeft als naam E951.

Een E-nummer dus. Nu voel ik het zelfde publiek al gaan steigeren, want ook de E-nummers zijn onterecht slecht in het nieuws gekomen. Een E nummer is als veilig bestempeld en goedgekeurd door de overheid. De onderzoeken die veel mensen bang hebben gemaakt zijn gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.  De media weet heel goed in te spelen op wat wij mensen willen horen :

sensatie, angst, iets om over te praten, een header waar je graag op klikt.

Dáárom plaatsen zij iets wat misschien maar een zoutkorreltje aan informatie is.

 

 

Aspartaam wordt in ons lichaam omgezet in de aminozuren   fenylalanine, asparaginezuur en een beetje methanol. Dit zijn bekende/natuurlijke stoffen voor het lichaam, ze kunnen goed verwerkt worden.

Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol. In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken. Uit één liter light-frisdrank gezoet met aspartaam kan 55 milligram methanol gevormd worden. Dit is minder dan er van nature in één liter vruchtensap zit.  bron: voedingscentrum. ipc kun je dus zeggen dat de ‘giftigheid’ vanuit 1 liter light-frisdrank vergelijkbaar is met de ‘giftigheid’ van een pak sinaasappelsap.

Mocht je nog vraagtekens hebben…Ik link je daarvoor heel graag door naar het artikel van Fit zonder Fabels. Een artikel bomvol wetenschappelijk onderzoek ;).

Suiker:

Als ik het over suiker hebt denkt men vaak aan tafel suiker. Je weet wel, die blokjes suiker in je thee, of dat schepje door je yoghurt. Maar in principe zijn koolhydraten ketens van bepaalde soorten suikers. Verbindingen van fructose, galactose en glucose. Hoe ze verbonden zijn maakt hoe ze er uit zien voor ons oog.
Suikers = koolhydraten

hoe.slecht.is_.suiker.voor_.je_.lichaam

Als we het dus over suikers hebben, hebben we het eigenlijk over een vorm van koolhydraten (oké het praatje over koolhydraten/suikers is nog wel iets ingewikkelder dan dit maar daar gaat dit artikel nu niet over). En die geven ons energie om te bewegen, na te denken (onze hersenen draaien op koolhydraten!), en om simpel weg uit bed te kunnen komen. Ook suikers zijn dus niet de boe man. Suikers hebben we nodig..

Waar zit dan het probleem? Het consumeren van té veel suiker. We weten ondertussen allemaal wel dat er aan kant en klaar voedsel veel onnodige/verborgen suikers toegevoegd zitten. Dat is één van de redenen dat ik iedereen adviseer om zo veel mogelijk vers te koken en kant en klaar voedsel te vermijden (ik heb nog wel 10 meer redenen maar dat licht ik graag toe in een consult 😉 ). En ook waarom ik, als men er echt behoefte aan heeft, eerder een glas cola light/zero adviseer dan een glas gewone cola. Hierbij ook kijkende naar dat 90% van mijn klanten als doel hebben om vet te verbranden en slanker te worden.

 

Vind jij gewone cola veel lekkerder en drink je het af en toe? Be my guest.
Drink jij nooit cola en liever een glas water? Be my guest.
Ben je nog bang voor aspartaam? Het programma broodje gezond heeft laatst een prachtige aflevering gemaakt over zoetstoffen.. Klik hier!

AMEN

3 gedachten over “Is aspartaam gezond of ongezond?

  1. Dank voor je mooie artikel Lisa ?
    In de winkel krijg ik ook altijd dit soort wisselende meningen en vragen, zowel dit maar ook over vegan, glutenvrij, suikervrij, caloriearm, paleo en ga zo maar door.
    Ga gewoon voor wat er voor jou goed werkt en je goed bij voelt denk ik dan altijd.
    Ik ben persoonlijk geen aspartaam fan, maar nog minder een suiker fan!
    Ik ga lekker voor het glas water met munt ❤️

  2. Wat een goed artikel hebt je geschreven. Vond het interresant. Veel weten we wel maar ook hier weer alles met mate. Want zelfs watervis ongezond als je er te veel van drinkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *